1

Kunstwissel

Ze waren klein en weerloos, geen tanden om ergens in te zetten, dat moest toen nog een ander voor ze doen. Vreemd genoeg kwamen die tanden wel en konden die ook ergens ingezet worden. Het gekke is dat met het groeien van de tanden en de wijsheid, de verstandskiezen eruit gingen en die hadden ze nou zo hard nodig. En uiteindelijk wordt het hele zooitje vervangen door een kunst.......

Of dit een handige wissel is vraag ik mij af.

Op spanning

Twee oude deurgrepen, een spoel van koperdraad uit een oude radio en een half vergane krant met de tekst: ÉCLAIR.

De grepen zijn moe en der dagen zat. Met deze spoel worden de grepen verbonden en op “spanning” gebracht. In een flits (éclair) zijn ze toch nog even samen.

2
3

Sacré Coeur

Frankrijk het land van mijn dromen, het land van de zon en de wijn, van de uitgestrekte lavendelvelden en de prachtige zonnebloemen. Frankrijk met zijn enorme kathedralen en oude kloosters.

Frankrijk het land van het katholicisme, met als hoofdstad het Heilige Hart; PARIS.

Harde noten

De drie “kammen”op de voorgrond zijn oorspronkelijk een onderdeel van een cello.

De kam staat met zijn “poten”op de kast van de cello met over hem heen de vier gespannen snaren. In de kast van de cello staat een stempel om de druk van de kam te compenseren.

De kammen doen qua vorm erg denken aan sumo worstelaars, hun houding is identiek.

Ave verum corpus is muziek door Amadeus Mozart gecomponeerd en betekent: gegroet waarlijk lichaam.

Het zijn harde noten die gekraakt moeten worden.

4
5

Spijkers op laag water

Deze “nagels” die vroeger werden gesmeed i.p.v. machinaal gefabriceerd, zijn gestapeld binnen een kader. De symbolische gedachte achter dit werk is:

mensen die altijd spijkers op laag water zoeken, met andere woorden ; altijd ergens iets achter zoeken, hebben vaak ingekaderde gedachtegangen.

Vervlogen

Lang geleden werd er nog erg veel aandacht geschonken aan het maken van geldbuideltjes; met piepkleine kraaltjes moet dit een monnikenwerk zijn geweest.

Het geld werd zorgvuldig in het buideltje opgeborgen en met een koordje dichtgetrokken. Vandaag hebben we meer aandacht voor het geld zelf, wat uiteindelijk vervliegt en waardeloos wordt, wat overblijft zijn aaneen geregen kraaltjes uit het verleden.

6
7

Tijdreflectie

Reflectie van de tijd is eigenlijk onmogelijk. Wat zie je als je een uurwerk voor de spiegel houdt? Zie je dan de tijd terugkomen, of wordt de tijd gespiegeld?

Een zichtbare tijdsgang is de zandloper en natuurlijk de eeuwenoude klok. Tijd is erg betrekkelijk en alleen maar een houvast voor ons als mens. Tijd is bedacht om ons een overzicht in ons leven te geven, wat eigenlijk nooit concreet is.

Windei

Een ei wat nog intact is en geen inhoud bevat wordt een “windei” genoemd.

Dit ei hangt voor het raam in de wind en is zijn inhoud verloren.

9
10

Lumineus

Hoe vaak vragen we niet iemand: “Gaat er een lampje branden?”

Het brein wordt vaak geassocieerd met een complex elektrisch systeem met flikkerende lichtjes. Er gaan lichtjes aan en uit en sommige lampjes “springen stuk” en dan gaat het licht uit.........

Ineens gaat er een lichtje feller branden en dan hebben we een lumineus idee.........

Beregoed

Met een uitgeholde beer als vloerkleed ligt het hondje beregoed.

11
12

Genageld

En dan gaat het niet over gelakte nagels, maar over de spijkers van vroeger; nagels.

Toen waren spijkers niet rond maar vierkant met kantige kop omdat ze met handmatig gesmeed werden en niet machinaal. In de oude kastanje houten balken van een 250 jaar oude Franse boerderij zaten deze “nagels” muurvast; genageld.

En nu genageld en vereeuwigd achter glas.

Op pad met Jakob

De pelgrimsroute of Jakobsweg is de wandelroute naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella in Spanje. De belangrijkste route door Spanje was de Camino Francés, die de voortzetting was van meerdere trajecten komend uit Frankrijk. De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus.

De Camino Francés in zijn huidige loop, is in de eerste helft van de 11e eeuw ontstaan; er wordt echter aangenomen dat de route al veel ouder is. Al voor Christus was Finisterre het eindpunt van een heidense tocht. Het klif, 90 kilometer westelijk van Santiago, is door de Romeinen Finisterrae gedoopt, wat 'einde van de wereld' betekent. De traditie van de bedevaart naar St.Jacob in Compostella gaat terug naar de tijd van Karel de Grote, nadat volgens de de legende in 814 zijn graf in Compostella gevonden was.

13
14

?

De Klos / Coudre

Naaister is één van de oudste beroepen en gaat gepaard met de nodige handigheid.

De oude ronde klossen en alle naai attributen zijn aanwezig, zelfs de zo bekende vingerhoed, die inmiddels ook aan het uitsterven is.

15
16

?

Uit het lood

Een verweerde kapotte zaag, een plamuurmes wat niet meer te gebruiken is, verroest en vergaan door veel gebruik, de tijd en het water.

Een timmerman raakt hiervan uit het lood.

En daarbij een stuk touw met een houten blokje en een kogel: een schietlood.

Een schietlood wordt gebruikt om iets loodrecht te plaatsen door het blokje tegen de muur te houden en het lood te laten bengelen, doet de zwaartekracht de rest..

Is iets niet recht dan is het “uit het lood”.

17
18

Gemiste kans

Met z'n drieën wachten ze om gebruikt te worden voor een sleutelgat wat niet vast zit en dus niet toereikend meer blijkt te zijn. Hun kansen zijn verkeken en ze hangen.

De moraal: je kan met z'n allen lang wachten op je kans, maar ook die kan verkeken zijn.

Dus niet te lang wachten en vooral kansen creëren.

Vergrendeld

Een erg oud slot met een sleutel die er niet in past. Op welke deur zou dit slot hebben gezeten en wat heeft zich achter die deur afgespeeld als hij op slot was?

Bij welk slot hoort de sleutel en aan wie zijn sleutelbos heeft deze sleutel ooit gehangen? Eén ding is zeker, zowel het slot als de sleutel hadden een gemeenschappelijk doel: Vergrendelen.

19
20

Het kan vreemd gaan

Ooit begon het met z'n tweeën, ieder op zijn eigen plekje en toch samen.

Toen kwam er ver weg een derde bij en overschaduwde de relatie.....

Uiteindelijk zijn het de lege plekjes (harten) die overblijven, waarvan er altijd één van de regen in de drup is gevallen en de ander heeft gezorgd voor een droog onderkomen.

Ontgoocheling

Wijn, het heerlijke rode vocht dat ons allen bekoord. De kurk die de wijn op smaak houdt zolang hij zit waar hij hoort. De kurkentrekker of te wel: “un tire bouchon.” Niemand weet hoe de wijn, die zich onder de kurk bevindt, zal smaken. Ook al is het een bekende wijn, elke fles smaakt anders en dat kan een ware ontgoocheling zijn.

21
22

Notenkraker

De mot heeft de noot gekraakt om te ontsnappen uit dit omhulsel en wilde daarna vluchten via het sleutelgat, dit is hem fataal geworden.

Een zware desillusie voor de notenkraker.

Scherp (in)zicht

De architect met een brein vol ontwerpen en ideeën die als schetsjes in een kladblok geboren worden. Door te meten en te wegen, aan te zetten en weg te vlakken krijgt het ontwerp langzamerhand gestalte en groeit tot zijn uiteindelijke resultaat. Ze kunnen wel tekenen die architecten.

Een roeping waar je scherp (in)zicht voor nodig hebt!

23
24

Vermaak

Ik heb me altijd afgevraagd waarom een klein hapje vooraf in het Frans “Amuse” heet. Nu blijkt dat dit “voorhapje” dient als bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen.

Oorspronkelijk is het een Franse gewoonte om tussen de gangen door een kleine Amuse te eten, als vermaak (voor de mond).

Schilders op het doek

Op de achtergrond een onbewerkt linnen doek, wat, om beschilderd te worden eerst een grondlaag moet krijgen. Daarna kan de kunstenaar los gaan met verf en kwasten.

26
27

Gespannen

Deze oude beddenveer staat zwaar onder spanning, met daarbij het woord : “FRAGILE”

wat betekent: breekbaar, broos, teer, zwak, gevoelig, kwetsbaar, delicaat.

Een verbeelding met een enorme tegenstrijdigheid: Wanneer de veer los schiet,

knalt het kastje uit elkaar!

Het is een gespannen evenwicht.

Couvert

Een vork, mes en lepel, de ingrediënten van een couvert.

De vork komt uit een oud Frans tehuis waar kinderen woonden met een verstandelijke beperking, het verhaal gaat dat de vork schuin is afgezaagd zodat de kinderen bij het naderen van de mond met de vork niet in hun lip zouden prikken.

Wat als mes doorgaat is de oude sluiting van een grote houten Franse deur, een platte metalen plaat valt over de inkeping van “het mes” en zo blijft de deur dicht.

De herkomst van de lepel kan niet worden achterhaald. Deze is gevonden in een oud huis tussen het oude ijzer Ook de servetring is oud en van zilver, maar heeft niet ingeleverd op zijn uiterlijk.

28
20180823_112120 (2)

Plaats voor twee

In de tijd gevangen

20190622_213744
20190622_213906

Opdracht naaister

Fly Away

Fly away
Handwriting

Handwriting

Opdracht: “toen ik 21 jaar”

P1050431 (2)
P1050525

Opdracht: “Clair”

UITGETELD

Na het tellen van 1 t/m 5, van de getallen die worden getoond, is de logica zoek. Vaak leggen we het bijltje erbij neer als we geen duidelijke visuele logica meer kunnen ontdekken en zijn we uitgeteld.

P1050762 (2)
P1050767 (2)

Slacht-Offers

Op het “aambeeld”ligt het volgende “slacht-offer”klaar, te wachten op zijn executie. Door het touw van de spijker los te trekken dondert het gewicht naar beneden en is het arme beestje er geweest, geofferd, voor wat? Er gingen hem velen voor.

Maar wie heeft de touwtjes in handen????

Delicious

P1060508 (2)

© 2020 Marie Louise oudkerk ALL RIGHTS RESERVED