Marie-Louise Oudkerk

beeldend kunstenaar: schilderijen

Marie-Louise Oudkerk

Op jonge leeftijd kwam ik al in contact met kunst, omdat mijn moeder schilderde en een galerie runde in Bennekom, de plaats waar ik ben geboren. Al vanaf mijn achtste jaar ging ik met mijn moeder mee op atelierbezoek bij veel verschillende kunstenaars. Ik vond dat een fantastische wereld, werken in een atelier, in je uppie, in je eigen wereld en nieuwe dingen cre‘ren. Dus toen ik achttien was, en verliefd op een franse beeldhouwer zei ik tegen mijn ouders dat ik naar Frankrijk wilde om daar de kunstacademie te gaan doen. Mijn vader – die zelf chirurg was – vond dat ik een "vak" moest gaan leren om later zelf mijn broek op te kunnen houden. De fransman werd terug naar Frankrijk ge-bonjour-d en Marietje ging de verpleging in. Met de cello onder de arm naar Utrecht.
Keurig de verpleging afgemaakt, en vervolgens de OK opleiding. Getrouwd 4 kinderen, en altijd blijven tekenen.
Toen de kinderen allemaal naar school waren naast m'n werk veel verschillende schilder en tekenlessen genomen bij diverse leraren en diciplines
In 2000 besloten na een scheiding om me helemaal op het schilderen te storten, en een eigen bedrijf op te zetten.
Het lukt me om naast het gezin m'n bedrijf te doen opbloeien.
Het is inmiddels alweer enige tijd geleden, en ik kan met enige trots zeggen dat mijn bedrijfje goed loopt, en de schilderijen dus ook.
Naast mijn eigen vrije schilderwerk schilder ik veel in opdracht. Ik werk met bedrijven, geef workshops en schilder regelmatig opdrachten voor reproducties die door de hele wereld worden verspreid. Zoals b.v. de zwart/witte doeken van grote steden.
Ik sta op kunstbeurzen en werk met 8 galeries door heel Nederland.
Doe mee aan kunstprojecten samen met andere kunstenaars.

Mijn werk is mijn passie en ik doe niets liever dan dat, het is een levensbehoefte geworden, een voorwaarde.
Het overwinnen van dat immens grote witte doek, om vervolgens een eindeloze zoektocht aan te gaan naar de oplossingen die nooit voor de hand liggen. Het is een mooi en lang verhaal wat nooit eindigt, en alle kanten op kan gaan, een confrontatie met jezelf, de tijd en de stilte van de eenzaamheid, die onontbeerlijk is voor een uiteindelijke creatie. Het maken van iets nieuws iets eigen is geweldig.
Dit proces van cre‘ren geeft me alles wat ik nodig heb om door te gaan.

Mijn werk laat zich moeilijk omschrijven, het zijn veelal grote doeken, abstract. Mijn steeds terugkerende thema's zijn taal - tijd - en muziek. Ik schilder voornamelijk met acrylverf, maar door de laklaag over de schilderijen lijkt het soms olieverf. Mijn doeken zijn geometrisch, met vlakken en lijnen.
De kleuren zijn aards; bruin, grijs, beige, zwart en wit
met teksten en handgeschreven hersenspinsels.
Het schilderij is voor mij pas klaar als het volledig in harmonie is, het moet gewoon kloppen, qua compositie en kleur,en dat is vaak nog een hele klus.
Abstract schilderen is een vorm van zeer persoonlijke keuzes, die niet voor de hand liggen en altijd uniek moeten zijn. Figuratief daarentegen vergt veel ambacht en vaardigheid met daarin vastliggende gegevens.
Dus figuratief en/of abstract is een persoonlijke keuze van de kunstenaar, en niet te vergeten van de toeschouwer.